Pozvanie do knižnice

04.03.2014 08:13

Vojtech Czobor – Hrdzavý kríž

Vojtech Czobor, ktorý sa narodil na Slovensku, bol v útlom veku tichý utiahnutý chlapec. Detstvo prežil pod smolenickým zámkom. Napriek miništrovaniu zmaturoval a vysokoškolský diplom získal na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Po určitom období však prišiel v jeho živote veľký zlom. „Stal som sa posledným emigrantom republiky. Zobral som kompletnú rodinu, psa Tedyho a gitaru a na malej fiatke sme podnikli strastiplnú cestu do Nemecka. Čakala ma úplne iná práca, iní ľudia, iné skúsenosti“ prezradil Vojtech Czobor.

 V roku 2013 sme na knižných pultoch z vydavateľstva Slovart mali možnosť spoznať jeho prvú úspešnú knihu s názvom Potomkyňa. Je to strhujúci príbeh o najväčšom tajomstve katolíckej cirkvi. Odkrýva fakty, ktoré sa snaží cirkev utajiť. Pútavo opísané historické udalosti, ktoré sa odohrali aj v našich slovenských obciach a mestečkách. Okrem Bratislavy sa hrdinovia knihy ocitajú v gemerskej obci Štítnik, v druhej polovici knihy zas na fare v Smoleniciach, či v Mútnom na Orave.


V polovici marca 2014 príde na pulty kníhkupectiev vydavateľstvo Slovart s druhou knihou autora Vojtecha Czobora s názvom Hrdzavý kríž. Príbeh z prostredia grófskej rodiny Pálffyovcov a Czoborovcov sa začína tesne pred vojnou v tridsiatich rokoch minulého storočia. Odvíja sa pôsobením farára v malej dedine Smolenice na úpätí Malých Karpát, kde si tento človek vytvorí všetky podmienky na zneužívanie malých chlapcov, miništrantov i odchovancov osobitnej školy pre hluchonemých, ktorú založí. Dej sa posúva aj ďalej a názov je nielen symbolický, ale v diele zohrá aj konkrétnu úlohu. Viac však neprezradíme. Pozývame Vás na prezentáciu knihy a stretnutie s autorom v piatok 14. marca 2014 o 16:30 hod. Do Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová č. 3. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk      

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17 

Zdroj: www.slovart.sk    www.vojtech-czobor.eu

 

Späť