Začínajú kvitnúť...

23.04.2023 19:07

Ak sa výrazne neochladí tak čerešňové stromy začnú rozkvitať... Hlavný nápor turistov očakávame oba predĺžené víkendy. Budeme sa snažiť pripraviť na nápor turistov preto prosím rešpektujte pokyny organizátorov hlavne pri parkovaní áut. Brdárka je malá a toľko áut ako sem prišlo aj minulý rok určite inak ako usmernením dopravy nezvládneme.

Neparkujte prosím na autobusovej zastávke ! Určite sa nevozte autami až k sadom sú to všetko súkromné pozemky. Aj Vám by sa nepáčilo keby k Vám do záhrady prišiel niekto cudzí zaparkovať. Rešpektujte prosím súkromie aj majetok domácich a na oplátku Vám ponúkneme možnosť občerstvenia aj nejaké suveníry.

Ako sa dostanete k čerešňovým sadom?

Na začiatku dedinky sa nachádza autobusová zastávka cestou od ktorej napravo stojí zachovaný evanjelický kostol z konca 17. storočia, ktorý bol postavený z pôvodného dreveného kostola. Pre zaujímavosť, nachádza sa v ňom vzácny historický hudobný nástroj- organ z dielne majstra Wallachyho.

Po pár metroch zahliadnete obecnú tabulu so smerovou značkou k čerešňovým sadom.

Až na samotnom konci obce pri turistickom prístrešku, vedľa ktorého sa možno občerstviť pitnou vodou, sa cesty rozchádzajú. Či už sa rozhodnete ísť doľava či doprava, dovedie vás to k vytúženému cieľu. Ak sa rozhodnete pre cestu vpravo, po pár metroch sa dostanete k pozostatkom amfiteátra, kde smerová značka značí finálny smer k čerešňovým sadom. A odtiaľ je to naozaj už len kúsok. Cesta priamo vedie k poľnohospodárskym maštaliam kde je vstup zakázaný . Sú tam strážne psy pustené na voľno tak zvážte prechod na vlastné riziko. Cesta pri tabuli kde je zákaz vjazdu smerom do ľava Vás privedie až k sadom a budovy ľahko obídete. Pozemky po ktorých budete chodiť slúžia ako paša pre ovce a budú sa aj kosiť tak sa snažte byť ohľaduplní k tráve ktorá tam rastie.

Čerešne kvitnú koncom apríla a rodia väčšinou v júni. Tu v Brdárke veríme, že pobozkať sa pod čerešňou znamená šťastie v láske. Tak teda vyskúšajte. Jedným sme si však istí. Pohľad na okolitú nádheru v spojení s prenikavou sladkou vôňou čerešňových kvetov v ovzduší otvorí srdce každému návštevníkovi.


 

 

Späť